Endokrinoloji vücudumuzda salgılanan hormonlar, iç salgı bezleri ve metabolizma hastalıklarının tanı ve tedavisiyle uğraşan bilim dalıdır.  İç salgı bezleri denince ilk planda hipotalamus, hipofiz, tiroid bezi, paratiroid bezleri, pankreas bezinin adacık hücreleri, böbrek üstü bezleri (adrenal diğer adıyla sürrenal), over (yumurtalık) ve testis bezleri anlaşılır. Bu bezlerin salgıladıkları hormonlar, hormonların etkileri, bu bezlerde oluşan tümörler ve bu bezlerden salgılanan hormonların azlığı ve fazlalığı ya da etkisizliği (hormon direnci) önemli hastalıklar yapar.

    Metabolizma vücudun istirahat halinde iken yaktığı enerji miktarıdır. Bazal metabolizma her kişide farklıdır. Bu farklılık kişinin genetik yapısına, vücut yapısına, hormonlarına (özellikle tiroid, insülin ve leptin hormonları) bağlıdır.

    Endokrinoloji uzmanı tiroid bezi hastalıkları, tiroid kanseri, şeker hastalığı (diyabet), obezite (şişmanlık), paratiroid bezlerinden salınan hormonların dengesizliği (kalsiyum metabolizması bozuklukları), kan yağları (kolesterol ve trigliserid), ürik asit yüksekliği, metabolik sendrom, vitamin eksiklikleri ve osteoporoz (kemik erimesi), tüylenme, polikistik over sendromu, kan şekeri düşüklüğü gibi hormonal dengesizliklerin sonucu gelişen hastalıkları inceler, tanı koyar ve tedavi eder.

    Hastanelerimiz, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları konusunda ihtiyaç duyulan başta hormon testleri olmak üzere radyolojik görüntüleme yöntemlerine ilişkin olanaklara ve son teknoloji ekipmanlara sahiptir.

    Özel Tarsus MMT Amerikan Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Poliklinik Çalışma Prensipleri:

     

    1. Polikliniğimizde sabah 08.30-12.30 saatleri arasında hasta muayenelerini yapmaktayız.

     

    2. 13.30-17.00 saatleri arasında da sabah istemiş olduğumuz tetkiklerin sonuçlarını yorumluyor, hastalıklarınız hakkında bilgi veriyoruz. Gerekli olan hastalarımızda tiroid ve paratiroid bezi ultrasonlarını, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisini yine öğleden sonra yapmaktayız.

     

    3. İlgili kronik hastalıklarınız nedeniyle uzun dönem kullanacağınız ilaçlar için raporlarınız tarafımızca düzenlenmektedir.

     

    4. Tetkikler genellikle aç karna daha doğru sonuç verir, muayeneye aç gelmeniz daha sağlıklı olur. Bu nedenle, ilaç kullanan diyabet hastalarımızı sabah erken saatte çağırmaktayız. Aç kalmamanız için, erken saatte kan tetkiklerinizi yaptırıp kahvaltınızı yapmanızı önermekteyiz.

     

    5. Muayene günü tansiyon ilaçlarınızı az suyla almanız uygundur. Diğer ilaçlarınızı (tiroid, şeker hastalığı için ilaçlar, insülin iğnesi, kortizol içeren ilaçlar v.s) kan tahlili için kan verdikten sonra almanız daha uygundur.

     

    6. Randevu saatinden 15 dakika önce kayıt işlemlerinizin yapılabilmesi için hastanede hazır olmanız gerekmektedir. Poliklinik halkla ilişkilerden sorumlu sekreterimiz gerekli işlemler için sizi yönlendirmektedir.

     

    7. Muayeneden önce hemşiremiz tarafından boy, kilo, vücut yağ oranı, tansiyon gibi ölçümleriniz yapıldıktan sonra doktor tarafından ayrıntılı olarak değerlendirileceksiniz.

     

    8. Sigortalı hastalarımızdan istenen kan tetkikleri ‘muayene paket ücreti’ne dahildir. Hastanemizde yapılan kan tetkiklerinden ayrıca ücret alınmamaktadır. (Radyoloji Bölümü’nden istenen görüntüleme tetkikleri ve gerekli durumlarda özel laboratuvarlara gönderilmesi gereken istisnai tetkikler ek ücrete tabii olmaktadır)

     

    9. Randevuya gelemeyecek iseniz, önceden randevunuzu iptal etmenizi rica ederiz.

     

    10. Hastalıklarınız ile ilgili her türlü sorunuz için poliklinik WhatsApp hattımıza (0546-8581575) mesaj bırakabilirsiniz veya muayene randevularınız için çağrı merkezimizi (444 54 24) arayabilirsiniz.